Tilskud til solcelleanlæg

Da solceller begyndte at komme på markedet til privat salg, var det muligt at få tilskud til erhvervelsen af dem. Dette skulle tilskynde flere borgere til at træffe beslutning om at investere i den miljøvenlige energikilde. 

I løbet af de seneste år er prisen på den grønne energiløsning faldet. Det er den primære grund til, at det i dag ikke er muligt at få offentligt tilskud til solcelleanlæg. Herunder kan du læse mere om, hvordan du kan få dit kommende anlæg med solcellemoduler ned i pris.

Derfor har tilskud stor betydning for mange private kunder

Den store fordel ved de offentlige tilskud til solcelleanlæg var gennemsigtigheden. Du kunne på forhånd få indblik i, hvor mange tusinde kroner der var at spare ved at forholde dig til, hvor stort dit anlæg skulle være, og hvad tilstanden på dit hus var. 

Prisen for et solcelleanlæg til en gennemsnitlig husstand på 4 personer ligger på omkring 80.000-120.000 kroner. Langt de fleste boligejere der ønsker at få solceller på tag eller andet sted på grunden, tager lån i huset eller sparer op igennem flere år for at få råd til energiinvesteringen. Et økonomisk tilskud fungerer som en velkommen prisnedsættelse på at etablere solcelleanlægget derhjemme i helårsboligen eller i sommerhuset. 

Tilskud kan gøre, at du som boligejer slipper for at skulle tage et stort lån i huset eller kan undgå at spare op i ekstra år. 

Dette skal du vide om tilskud til solcelleanlæg

Fra efteråret 2016 har det ikke været muligt som privat boligejer at få tilskud til etablering af solcelleanlæg. 

Selvom der ikke er offentlige tilskud at kunne benytte sig af, når der købes solceller, er det stadig muligt at støde på økonomiske støtteordninger. Siden 2020 har mange forbrugere stødt på reklamer omkring tilskudspuljer i form af etableringstilskud til køb af solceller. Det er solcellefirmaerne fra forskellige steder i verden, der står bag egne tilskudsordninger, som det er muligt at ansøge om. 

Du skal være opmærksom på, at disse tilskud typisk skal forhandles individuelt, og at der kan være stor forskel på, hvad du som boligejer kan forvente at få af økonomisk hjælp. “Tilskuddet” fungerer mest af alt som prisnedslag. Det er værd at holde øje med de forhandlere, der giver kunderne mulighed for at få en skarp pris på deres anlæg. Du skal gå i dialog med forhandleren, før du køber dit anlæg. 

Værd at vide om håndværkerfradrag som tilskud til solcelleanlæg

Håndværkerfradrag (eller “servicefradrag” som tilskudsordningen også kaldes) kan komme dig økonomisk til gode, når du får sat dit solcelleanlæg op af professionelle håndværkere. Du kan få håndværkerfradrag til montering af solceller både til helårshuset og fritidsboligen, såfremt du betaler ejendomsskat. 

Det er udgiften til arbejdslønnen, du kan få fradrag for. Du skal være opmærksom på det gældende loft for, hvor meget lønudgifterne må være. Som udgangspunkt er håndværkerfradraget lavet individuelt, og det dækker over alle personer over 18 år, der har bopæl i den pågældende husstand, der skal have monteret solcelleanlæg. I praksis vil det sige, at hvis fradraget er på 12.900 kroner pr. voksen beboer, har en bolig med 2 personer over 18 år mulighed for at trække 25.800 kroner fra.

Det er vigtigt, at du gemmer dokumentationen for udgiften til håndværkernes arbejdsløn. Du skal selv indberette udgiften til SKAT og i denne forbindelse vedhæfte faktura på opgaven. 

Folketinget besluttede at udfase håndværkerfradraget pr. april 2022. Ordningen, der kan fungere som tilskud til solcelleanlæg, er med tilbagevirkende kraft. 

Er solcelleanlæg uden tilskud en god investering?

Når der ikke er offentlige tilskud at ansøge om til etablering af solcelleanlæg, er det naturligt at have overvejelsen om, om investeringen er en god idé på den lange bane. Du skal huske på, at din energi fra solcellerne er gratis for dig. Det vil sige, at du ikke skal betale afgift for den mængde strøm, du bruger fra dit anlæg. Derudover kan du tjene ekstra penge på at sælge overskydende strøm, når du har dine solceller koblet til elnettet. 

I dag produceres der solceller i høj kvalitet, der gør, at du får mere valuta for pengene. Du kan med fordel gå efter “Shingled” solcellerne. Disse er de mest effektive udgaver på markedet. Shingled solcelleanlæg kan yde mere end mange klassiske solcelleanlæg, og de er også i stand til at opfange mere elektromagnetisk lys på overskyede dage. De er med andre ord et godt valg til danske boliger.

Derfor er de offentlige tilskud til solcelleanlæg fjernet

Det er priserne på anlæg med solceller samt markedsudviklingen, der er de primære årsager til, at det ikke længere er muligt at få økonomisk støtte fra det offentlige til køb og etablering af energiløsningen. 

Det er en stor fordel for dig, at der i dag er konkurrence om kunderne blandt de mange virksomheder, der producerer anlæg med solceller. Konkurrencen er med til at holde priserne nede, og det er med til at give dig de bedste valgmuligheder, så du kan få dét anlæg, der matcher dine energibehov bedst.

FAQ

Hvilke tilskud til solcelleanlæg findes der?

Der er ikke offentlige tilskud at ansøge om, når du køber eller monterer anlæg med solceller. Vil du have en skarp pris på din energivenlige løsning, skal du gå efter de forhandlere, der åbner op for at give individuelle tilskud (i form af rabat og prisnedslag).

Hvor meget kan jeg få i tilskud til mine solceller?

Det er forskelligt, hvor mange penge der er at spare ved at gå i forhandling om nedsat pris på solcelleanlæg. Energiløsningen vil betale sig tilbage indenfor 10 år, hvorefter du kan se frem til at blive selvforsynende med strøm og ikke have udgifter til el.

Hvem kan få tilskud til solcelleanlæg?

Det er håndværkerfradraget, der er din bedste mulighed for at få mindsket udgifterne til at få sat dit kommende solcelleanlæg op. Fradraget blev udfaset fra april 2022, men det fungerer med tilbagevirkende kraft. Fradraget gør det muligt at få økonomisk hjælp til at etablere anlæg med solceller.