Montering af solcelleanlæg: Sådan foregår det

Mange danskere skifter over til grønnere måder at skaffe energi på, og én af de mange muligheder er solceller. Solceller udnytter energien fra solens stråler, og det kan generere energi hele året rundt – også på en kold vinterdag.

Er du interesseret i at investere i solcelletag? Så skal du være helt sikker på, hvordan du sikrer dig, at din bygning er klar til montering af solcelleanlægget.

Du skal både overveje, hvor solcelleanlægget skal placeres, men også æstetik, tagets stand og naboer kan spille en stor rolle for, om det overhovedet er en mulighed for dig. Inden du kaster dig ud i projektet, kan du med fordel få vurderet, om din bygning egner sig til solcelletaget.

Placering inden montering af solcelleanlæg

Inden du skal have gang i montering af solcelleanlæg, skal du have styr på, hvor det skal placeres. Du kan både få monteret dit solcelletag på huset, men det kan også sidde på taget af en carport eller en garage.

Det er altid en god ide at tale med en fagperson, der kan vurdere, om din bygning er egnet til solcelletag. En fagperson kan både vurdere, om det er en fordelagtig løsning for dig, men også tage stilling til placering og muligheder.

Du kan få komplette løsninger med både selve solcelletaget, anlæg og montering af solcelleanlæg hos virksomheder i Danmark. Markedet er i udvikling, og derfor sker der også meget med både det tekniske, effektiviteten og prisen på solcelletag.

Skal du snart have skiftet taget?

Hvis du alligevel skal have skiftet taget inden for en overskuelig tidshorisont på 10 til 15 år, kan det være en fordel at udskyde projektet til det er tid til udskiftning af hele taget eller en renovation.
Det er den bedste løsning at kombinere solcelletag med andre forbedringer, så du slår to fluer med ét smæk. Du kan få udbedret skader, udskiftet tagbeklædningen og eventuelt forstærket konstruktionen, så taget er klar til solcelleanlægget.

Er solcelletag den rigtige løsning?

Hvis du ikke sørger for den bedste placering, vil solcelleanlægget ikke få sollys nok i løbet af dagen, så det giver dig størst muligt udbytte. Får du det placeret rigtigt, vil det dog producere energi selv på gråvejrsdage som et ekstra supplement til hverdagens energiforbrug.

Inden montering af solcelleanlæg skal der tages højde for en række faktorer. De spiller alle en rolle for, hvorvidt det er den rigtige løsning for dig. Og de er vigtige at have in mente, hvis du overvejer montering af solcelleanlæg.

Retning

Det er bedst, hvis solcellerne kan vende mod syd eller øst, der får mest sollys gennem dagen. Du bør dog helt undgå at få monteret solcelletag på en nordvendt side, hvis det skal være en effektiv løsning.

Hældning

Solcellerne skal gerne have en hældning, hvis de skal optage mest mulig energi. Derfor er det bedst, hvis dit tag har en hældning på omkring 45o, når montering af solcelletag skal være succesfuldt og effektivt.

Skygge

Der må ikke være eksempelvis høje bygninger eller store træer, der skygger for den del af taget, der skal monteres solceller på. Tænk også over, om der er nogle træer, der med tiden vil komme til at skygge.

Styrke

Dit tag skal kunne holde til vægten af solceller og anlægget. Derfor skal taget gerne være af god stand, hvilket en fagperson kan vurdere.
Oveni skal der tages højde for ekstra belastning som ved snevejr, hvor taget skal bære yderligere uden at tage skade.

Gener

Et solcelletag larmer minimalt, men det vil reflektere lys, der kan genere naboer.
Det er en god ide, at du taler med dine naboer, før du får arrangeret montering af solcelletag – også i forhold til fremtiden, hvis de ønsker at bygge nyt eller plante træer.

Vær opmærksom på lokalplaner

Der kan være bestemte lokalplaner i dit område, der gør, at et solcelletag ikke kan monteres. Derfor bør du undersøge det, før du begynder at arrangere processen.

Integrerede solceller er et smart valg

Det er afgørende, at dit tag er i stand til at bære vægten og er stort nok, før du får monteret solceller. Dog vil også typen af tag spille en rolle for, hvordan montering af solcelletag vil foregå.

I dag bliver der lavet flest integrerede solcelletag rundt om i Danmark – og det bliver mere og mere udbredt. Solcellerne er lagt ned i taget, så de ikke stikker op og kan skæmme bygningens udseende eller udsigten fra naboens vinduer.

Når du får lavet et integreret solcelletag, skal du gerne i samme omgang skulle renovere eller udskifte taget. Solcellerne er en del af tagstenene, så derfor er det oplagt at udnytte muligheden, når taget alligevel trænger til en fornyelse.

Skal jeg bruge et batteri?

Når solen går ned, vil dit solcelletag ikke producere energi gennem natten, mens det er mørkt. Det er ikke muligt at gemme energien fra de solrige timer, medmindre du har et batteri. Derfor kan du få tilsluttet et batteri, der sørger for, at overskydende energi bliver lagret og gemt til senere, når du har brug for det.

Du kan kombineret med montering af solcelleanlægget få installeret et batteri, der kan monteres samme sted, som selve styreenheden til taget placeres.

Kan jeg selv stå for montering af solcelleanlæg?

Det er muligt selv at sætte solcelleanlægget op, hvis du har hænderne skruet rigtigt på. Der er dog mange gode grunde til at vælge en professionel til montering af solcelletag.

Når et solcelletag skal monteres, skal det opfylde krav i bygningsreglementet. Det gælder særligt i forhold til belastning, så tagets bæreevne ikke overskrides. En erfaren montør vil have styr på alle krav, regler og lovgivning, så alt bliver sat korrekt op i første omgange.

Et solcelleanlæg skal tilsluttes af en autoriseret el-installatør. Det kræver nemlig arbejde med både din eltavle og tilslutning til elnettet, som kun autoriserede må udføre. Oveni vil en fagperson bedre kunne vejlede og guide dig i den rigtige løsning, så du hverken spilder tid eller penge.

Du bør derfor altid kontakte professionelle og lade dem stå for opgaven, så du er sikker på, det bliver gjort korrekt.