Vil du have udsigt til besparelser på el-kontoen nu og i fremtiden, skal du sætte solceller op på din grund. Flere og flere boligejere vælger at sætte den smarte energiløsning op enten derhjemme i helårshuset, i sommerhuset eller i fritidsboligen.
Det er vigtigt, at du vælger solceller, som størrelses- og kapacitetsmæssigt matcher behovet for strøm i din bolig. De små solcelleanlæg er ideelle til det lille hus, der ønsker at kunne spare op til 85% af udgiften til strøm hvert år.
Herunder kan du læse mere om fordelene ved de små solcellepaneler. Og du får inspiration til at vælge de bedste anlæg på markedet, så du kan generere energi på miljøvenlig og økonomisk fornuftig vis i fremtiden.
Funktionen af anlæg med solceller
De fleste af os har hørt som anlæg med solceller igennem mange år. Overvejer du at installere den grønne og energivenlige løsning derhjemme, skal du have helt styr på, hvordan anlæggene fungerer. I Danmark har vi cirka 1.800 timer med solskin om året. Solceller i stand til at lave elektricitet fra solstrålerne. Solcellerne er sat op i moduler. Det er forskelligt fra produkt til produkt, hvor mange solcelleenheder 1 modul dækker over. Det kan være alt fra 30-80 enheder afhængig af størrelse.
Når solstrålerne rammer modulerne, vil solcellerne lave jævnstrøm. Hvor kraftig der produceres elektricitet, påvirkes af, hvor skarp sollyset er, og hvor mange kvm solceller du har. På overskyede dage vil der også kunne produceres jævnstrøm i mindre omfang. Det enestående ved solcellerne er, at de kan skabe elektricitet uden forurening.
Fordelene ved at have solcelleanlæg i små størrelser
Alle solcellepaneler er designet i bestemte størrelser. Når du køber dine paneler, skal du være særlig opmærksom på deres areal, der vil stå angivet i produktbeskrivelsen med “kvm”.
De små paneler med solceller har både praktiske, æstetiske og økonomiske fordele. Du kan blandt andet se frem til disse fordele, når du vælger de små solcelleanlæg:
- Paneler er nemme at montere på din bolig eller på din grund
- De små paneler findes i forskellige designs
- Du sparer penge på elregningen allerede indenfor det første år efter montering
- Små anlæg med solceller tiltrækker mindre opmærksomhed
- Du kan vælge selv at stå for montering, eller du kan få en professionel til at klare arbejdet for dig
- Anlæggene kan monteres både på helårshus og sommerhus
Det er en god idé at undersøge markedet for solcelleanlæg, før du køber dine moduler. Ved at sammenligne forskellige løsninger og produkter får du indtryk af fordele, egenskaber og muligheder ved de mange løsninger, der er at vælge imellem.
Sådan vælger du de bedste, små solcelleanlæg
Du skal tage afsæt i din husstands gennemsnitlige strømforbrug, når du vil finde frem til, hvilket solcelleanlæg der er det bedste for dig. Det handler om at finde dét anlæg, der modsvarer strømforbruget i størst muligt omfang, så du ikke behøver opbevare eller sælge overskydende strøm, og du undgår at skulle købe supplere strøm på mørke tidspunkter af døgnet og året.
Særligt om pris på små solcelleanlæg
Der er flere parametre, du skal forholde dig til, når du køber små solcelleanlæg. Det er ikke kun prisen for selve anlægget, du skal være opmærksom på. Du skal også afse penge til betaling for montering. For mange anlæg gælder det, at garantien på dem kun dækker, hvis de er blevet monteret af en autoriseret installatør.
Derfor skal du medregne udgift til timeløn for montøren, når du vil finde ud af, hvor meget det vil koste dig at få solceller derhjemme eller i fritidsboligen.
Montering af små anlæg med solceller
Der findes 2 metoder til at montere dit anlæg med solceller. Du kan vælge at koble anlægget til elnettet, eller du kan anvende et solcellebatteri.
Det anbefales, at du får en uddannet montør med erfaringen inden for installation af små solcelleanlæg. Du skal have styr på VVS arbejde for at sikre dig, at dit anlæg bliver koblet korrekt og sikkert til elnettet eller et batteri.
Tilkobling til elnet
Når du vælger løsningen med at få dit anlæg sat sammen med elnettet, kan du sælge overskydende strøm til nettet i de perioder, hvor du producerer mere, end du forbruger derhjemme. På samme vis kan du købe strøm, hvis du bruger mere el, end dit anlæg kan producere af jævnstrøm. Dette vil være særlig aktuelt i de koldeste og mørkeste måneder af året.
Du skal være opmærksom på, at du skal betale skat af det beløb, du tjener på at sælge overskydende strøm. Det mest optimale er at finde små solcelleanlæg, der matcher behovet for el i din husstand, så du hverken producerer for meget eller for lidt strøm.
Tilkobling til batteri
Vil du holde på den ekstra strøm, dit anlæg producerer, kan du investere i et batteri til solcellerne. Batteriet kan opbevare den ekstra elektricitet, så du slipper for at sælge energien og betale skat for salget. Et solcellebatteri er særlig fordelagtigt i de tilfælde, hvor der bruges meget strøm i en husstand. Det kan f.eks. til opladning af elbil, hvor opladningen kan finde sted om natten med strøm, der er blevet produceret i løbet af dagen.
Det er ikke i alle husstande, at et solcellebatteri kan betale sig. Sørg for at regne ud hvor meget strøm din husstand i gennemsnit har behov for om dagen og i løbet af længere perioder. På dén måde kan du regne ud, om det kan svare sig at købe batteri til dit lille solcelleanlæg.
Placering af små solcelleanlæg
Den bedste placering for dine solcellepaneler er dér, hvor de nemmest kan blive ramt af solens stråler. Det er derfor, hovedparten af alle anlæg monteres på tag. Det er ikke kun den fysiske placering, der har betydning for, hvor effektivt panelerne kan opfange solstråler. Hældningen på anlægget har også stor betydning for, hvor godt solcellerne kan optage strålerne fra solen.
Du skal så vidt muligt have dit anlæg monteret i en vinkel, hvor de vender stik syd. Det er her, solen kommer med sin største kraft herhjemme. Panelerne skal monteres med en vinkel på 40 grader, så overfladen mest muligt rammes af solen.
Når du har en erfaren og uddannet montør til at stå for opgaven med opsætning og installation, vil vedkommende have viden om og styr på, hvor og hvordan dit anlæg bedst sættes op på eller ved din bolig.
En montør har alt det værktøj og redskaber med sig, som skal bruges til opgaven. Dermed skal du ikke selv til at købe beslag eller skruer. Og du slipper for at leje stillads, når panelerne skal sættes forsvarligt fast til taget på din bolig. Vedkommende ville kunne montere dit anlæg på 1/2-1 dag.
FAQ
Hvor mange år virker et solcelleanlæg?
Det kan svare sig at købe et moderne solcelleanlæg i lille udgave, når du vil have mest værdi for pengene. Anlæggets levetid afhænger af kvaliteten. De nyeste anlæg har en forventet levetid og effektivitetsgaranti på 20-25 år.
Hvad koster små solcelleanlæg?
Det er størrelse og kvalitet, der har indflydelse på, hvad dine solcellepaneler koster. Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at solcelleløsninger i små størrelser ligger på omkring 70.000-100.000 kroner inklusive montering.
Hvordan skal et lille solcelleanlæg monteres?
Dit anlæg med solceller skal placeres et sted på din bolig eller ved din grund, hvor det kan opfange flest solstråler. De fleste anlæg monteres af professionelle fagfolk, der har styr på, hvilken vinkel panelerne skal have, så du kan udnytte kraften fra solen i størst muligt omfang.