Har du et hyggeligt kolonihavehus, hvor der ikke er tilsluttet strøm? Eller ønsker du at gøre kolonihaven endnu mere grøn med en vedvarende energikilde? Solcelleanlæg på kolonihavehuset kan være en smart og mere bæredygtig løsning, der sikrer dig strøm, når du opholder dig i kolonihaven.
Derfor er det smart med solcelleanlæg i kolonihavehuset
Med et solcelleanlæg på kolonihavehuset er du ikke kun sikret strøm, hvis det ikke er tilsluttet. Du kan også få glæde af strømmen over den periode om vinteren, hvor der eventuelt er slukket for tilslutningen i hele kolonihaven.
Der er flere elektriske apparater, der har brug for strøm, hvis de skal fungere. Selvom du har færre apparater i kolonihaven, skal der stadig være adgang til strøm, hvis du vil benytte dig af blandt andet:
- Køleskab, ovn og køkkenapparater
- Lamper og lys
- Opladning af dine enheder
Derudover kan det være, du har TV eller andre elektriske apparater, der skal være tilsluttet strøm, før du kan få glæde af dem.
Egner min kolonihave sig til solcelleanlæg?
Det er langt fra alle kolonihaver, hvor det er muligt at få monteret et solcelletag. Din bygning skal nemlig opfylde en række krav, før det er både realistisk og kan betale sig for dig at installere solceller og anlæg.
Er det den mest effektive løsning?
Først og fremmest skal du have vurderet, om det overhovedet kan betale sig for dig at få monteret solcelleanlæg på kolonihavehuset. Ofte er det nødvendigt at få lavet nogle beregninger på, hvor meget strøm du har behov for i kolonihaven, og hvor meget et solcelleanlæg på kolonihavehuset kan producere.
Ofte er solceller et supplement til den allerede eksisterende forsyning. Dog kan du med solcelleanlæg på kolonihavehuset ofte producere strøm nok til at dække dit behov. Det skyldes, at der ofte er færre elektriske apparater, der skal bruge strøm i en kolonihave. Man lever ofte lidt mere simpelt og enkelt i kolonihaven, og der er derfor ikke samme behov for strøm som i hjemmet.
Det skal du være opmærksom på ift. solcelleanlæg på kolonihaven
Det er dog ikke kun, om det rent økonomisk er den rigtige løsning, du skal have vurderet. Et solcelleanlæg på kolonihavehuset kræver også, at dit tag blandt andet egner sig til solceller, og om der er en optimal placering, hvor du får mest muligt udbytte.
Kolonihavehusets tag skal være i god stand
Solceller vejer en del, og derfor skal du overveje, om din bygning kan bære vægten. Taget skal være af god stand, hvis det skal kunne klare den ekstra belastning.
Taget skal have den rette hældning
Det er også vigtigt, at taget har den rigtige hældning, hvis solcellerne skal kunne optage solens energi. Taget skal gerne have en hældning på cirka 45o, og det skal gerne enten være sydvendt eller østvendt, hvis du skal have fuldt udbytte.
Ingen skyggende træer eller bygninger
Solcellerne skal gerne have direkte sol, og derfor skal du sørge for, at der hverken er bygninger eller træer, der nu eller i fremtiden vil komme til at skygge for taget.
Integreret solcelletag på kolonihavehuset
I dag bliver mange tage lavet med de integrerede solceller, hvor solcellerne er indbygget i tagstenen. Når taget er etableret, vil solcellerne være diskrete og ligge plant med resten af taget. Det har både rent æstetiske fordele, hvor det ikke generer din egen eller naboernes udsigt, fordi solcelleanlægget er diskret integreret.
Oveni er de integrerede solcelletage ofte mere effektive end de klassiske solceller, der skal monteres ovenpå tagsten eller tag.
Hvis du vil have den integrerede løsning med solcelleanlæg på kolonihavehuset, skal det gerne ske samtidigt med, at taget alligevel skal renoveres eller udskiftes. Det er ofte en dyr løsning, men over tid kan det være den helt rigtige, der er både pæn, effektiv og fremtidssikret.
Få en fagmand ud
Det er nødvendigt at få en fagmand ud, der har både viden og erfaring med at montere og installere solceller. En fagmand vil både kunne besigtige din bygning og grund for, om det er en god løsning for dig, og du har de rigtige betingelser for, at anlægget kan fungere optimalt.
En fagmand vil også kunne lave de nødvendige beregninger på, hvor stort solcelleanlægget skal være, og hvad der skal til, før du får opfyldt dit behov for strøm.
Kan det betale sig med solcelleanlæg på kolonihavehuset?
Det korte svar på, om det kan betale sig at installere både solceller og anlæg ved din kolonihave, er, at det kan det. Solceller kan i mange tilfælde være mere end rigeligt, hvis du ofte er i din kolonihave og har behov for let adgang til strøm.
Indhent flere tilbud på solcelleanlæg til kolonihavehuset
Når du undersøger markedet for solcelleanlæg til kolonihavehuset, kan du indhente flere tilbud. I mange tilfælde kan du få en komplet pakkeløsning, hvor der er både solcelleanlæg, montering og installation inkluderet. På den måde kender du den fulde pris for solcelleanlæg på kolonihavehuset, men har også et overblik over tidsplan og dine muligheder.
Når du kender indholdet af tilbuddet og prisen, kan du sammenligne flere tilbud. Det kan i langt de fleste tilfælde godt betale sig med solcelleanlæg på kolonihavehuset, hvis bygningen egner sig. På sigt vil det spare dig penge på elregningen, og du kan få glæde af gratis grøn strøm.
Brug et batteri til at lagre energien
Når du får installeret et solcelleanlæg på kolonihavehuset, kan du i samme omgang overveje, om du også skal have tilsluttet et batteri. Solcelleanlægget vil kun producere strøm, når der er sollys. Derfor vil der om natten ikke blive produceret strøm, hvor du skal have gang i andre kilder.
Hvis du vil spare strømmen op i løbet af de lyse timer, så den er tilgængelig gennem natten, skal du have installeret et batteri. Batteriet vil kunne lagre den ekstra energi, der ikke bliver brugt med det samme, så den kan bruges, når du har behov for det.
En fagmand vil kunne vejlede dig i, om et batteri vil være en god tilføjelse til solcelleanlæg på kolonihavehuset. Det vil ofte være en vurdering af, hvor meget strøm du har behov for, og om du opholder dig i kolonihaven over længere perioder.