solceller sommerhus

Pris på solcelletag

Flere og flere boligejere overvejer at få monteret solceller på taget. Solceller er den økonomisk fornuftige løsning, der kommer både klimaet og ikke mindst din pengepung til gode. 

I 2020 udgjorde solcelleenergien cirka 4% af det samlede energiforbrug i Danmark. På dette tidspunkt blev det estimeret, at der er var 160.000 anlæg med solceller herhjemme. Dette dækker over anlæg både hos private og inden for erhverv. I takt med årene bliver den grønne energiløsning mere og mere populær hos begge parter.

Interessen for den grønne energi er stigende, og det forventes, at boligejere vælger solceller til i større og større omfang i fremtiden. 

Overvejer du solceller på taget af enten helårsboligen eller sommerhuset, vil du helt naturligt have interesse for pris. Herunder kan du læse mere om, hvilke faktorer der spiller ind på prisen med at få solcellemoduler monteret på taget. 

Fordelene ved at få solceller på taget

Der er forskellige fordele at få glæde af, når du vælger at få monteret solceller på taget derhjemme. Du kan blandt andet se frem til disse gevinster, når du melder dig til den voksende gruppe af boligejere, der træffer beslutning om grønne omstillinger i form af solceller:

  • 10 kvm solceller sparer miljø for omkring 0,5 ton CO2 hvert år
  • De nyeste solceller har en lang levetid samt garanti på cirka 25 år
  • Du kan vælge solceller, der æstetisk kan integreres i din boligs stil og arkitektur
  • De moderne solceller kan erstatte tagbelægning, så du opnår en økonomisk win-win situation
  • Allerede samme år som køb og montering kan du se ekstra penge på kontoen

Når det kommer til at vælge solceller til tag, har det stor betydning for mange boligejere, at der kan vælges en designmæssig løsning, som komplementerer boligen. I dag produceres der mange udgaver og typer af solceller, der er skabt til at blive monteret på tag.

Disse elementer har indflydelse på prisen på solcelletag

Det kommer dig til gode, at du er omhyggelig med at sætte dig ind i både praktiske og tekniske forhold, når du vil købe solcellepaneler til taget derhjemme. Det er en stor fordel for dig, at efterspørgslen og interessen for solceller er stigende. Dette gør, at flere og flere producenter verden også begynder at producere moduler med solceller, så du har et godt udvalg at vælge iblandt. Og konkurrencen er med til at holde priserne nede.

Når du skal have indtryk af pris på solcelletag, skal du forholde dig til disse faktorer:

  • Type og kvalitet af solceller
  • Kompleksitet i forhold til montering
  • Omfang af solcellemoduler der skal monteres 
  • Behov for montere nye tagrender eller efterisolering i forbindelse med opsætningen af moduler
  • Arbejdstimer 

Du skal blandt andet gøre dig tanker om, om dit kommende anlæg med solceller skal monteres ovenpå det eksisterende tag, eller om solcellepanelerne skal være integrerede i tagpladerne. Det er det ikke-integrerede solcelletag, der har den laveste pris. 

Det giver størst værdi for både kvalitet af hus og besparelse på energiregningen at få integreret solcelletag, hvis du i forvejen skal have taget på boligen udskiftet.

Priseksempel på solceller til taget

Der findes ikke ét klart svar på, hvad det koster at få solceller på taget. Det kan være hjælpsomt for dig i din overvejelsesfase at få indblik i, hvad solceller til en helårsbolig med 4 beboere i gennemsnit koster. Dette kan være med til at give dig et indtryk af, hvad du skal forvente, at din personlige løsning med at købe og montere de populære solceller på taget derhjemme vil ligge på prismæssigt. 

Du skal regne med, at køb og montering af solceller til en gennemsnitlig bolig med 2 voksne og 2 børn befinder sig mellem 70.000-120.000 kroner. I prisen er inkluderet køb og montering. Har du ønske om at have integrerede solceller i tagpladerne, skal du forvente en pris på over 300.000 kroner. 

Er det de ikke-integrerede anlæg, du gå med til taget? Og skal disse kobles til et batteri, skal du regne med en større udgift på omkring 200.000 kroner. 

Solcelleanlæg forventes at falde i pris, når der kigges 1 årti ud i fremtiden. Det er en god idé at holde øje med markedet og den økonomiske udvikling, så du kan slå til, når den type solceller du ønsker til boligen, kommer ned i det rette prisleje for dig. 

Montering af solceller på taget

Det anbefales, at du får uddannede og erfarne fagfolk til at stå for monteringsarbejdet af solcellemodulerne. Hvert modul er tungt, og det er afgørende for effektiviteten, at de placeres på det mest optimale sted på taget. 

Du skal være opmærksom på, at det for mange solcelleanlæg gælder, at garantien på dem kun dækker, hvis de er blevet installeret professionelt. Der skal bruges maskiner og sikkerhedsudstyr til opgaven, der handler om at montere moduler på taget. Vælger du selv at stå for det teknisk krævende arbejde, skal du leje stillads, og det er nødvendigt at alliere dig med en arbejdsmakker. 

Når du har fagfolk til at hjælpe dig, skal du hverken tænke på køb af værktøj eller leje af materiel. Montørerne kommer med alt det udstyr, tilbehør og værktøj, der skal bruges til opgaven. Arbejdet kan løses professionelt på 1 dag. 

Særligt om priser og besparelser på solcelletag – nu og i fremtiden

Du skal sætte dig ind i dit gennemsnitlige elforbrug, når du vil finde frem til, om solceller kan svare sig for dig at investere i. Investeringen er en god beslutning for dig, der har et tilpas stort forbrug af el hele året rundt. Det kan være, der er en elbil i husstanden, eller at I er en familie, hvor alle medlemmer bruger strøm hver dag til forskellige aktiviteter.

Du skal have plan om at blive boende i dit hus i mere end 10 år frem for, at du selv kan få glæde af investeringen i den grønne omstilling derhjemme. Når du vælger en æstetisk, god løsning med solceller, der passer til stilen omkring din bolig, kan du se frem til en værdistigning på huset. 

Gennemsnitligt kan du se frem til at kunne reducere din elregning med omkring 85%, når du køber solceller og kobler løsningen til elnettet.

Sådan kan du tjene penge på at få solceller

Køb af solceller til taget skal anses som en investering, der kommer dig til gode mange år ud i fremtiden. Det forventes, at prisen på solceller vil falde i fremtiden som følge af den stigende popularitet om den vedvarende energiløsning, der får flere producenter til at melde sig på banen. 

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, at dine kommende solceller til taget har en betalingstid på 10 år. Det vil sige, at prisen for produktet samt montering og installation er betalt tilbage efter 10 år, hvor du kan begynde at “tjene penge” på den grønne omstilling. Allerede samme år som du har fået dine solceller sat op, vil du kunne se en positiv forskel på energiregningen. 

Måden, hvorpå du kan tjene penge ved at have solceller, er i form af muligheden for at sælge overskydende strøm samt de månedlige besparelser på el-kontoen. 

Få den bedste pris på solcelletag

Den bedste måde at få den bedste og skarpeste pris på solcelletag er ved at bruge tid på at sammenligne flere solcelleanlæg. På den lange bane kan det svare sig at købe en af de nyeste udgaver af solceller. Disse er mere effektive til at omdanne elektromagnetisk lys fra solen til energi. Dermed får du større udbytte af din grønne omstilling, og du kan tjene flere penge på at sælge dén strøm, du og familien ikke selv får brugt i husstanden. 

Der kan være mange tusinde kroner at spare på også at sammenligne solcellemontører. Håndværkere har frihed til selv at sammensætte priser på både arbejdstimer og udgift til kørsel, og derfor kan du finde forskellige tilbud på opgaven med at få monteret solceller på taget. Det er en god idé at indhente flere tilbud fra forskellige firmaer, så du har mulighed for at sammenligne håndværkernes priser i forhold til hinanden. 

Sørg for at få tilbud på en samlet løsning på opgaven, så du bliver bekendt med den fulde pris på solcelletag. Tilbuddet skal dække over opsætning, installation og tilslutning til eltavle, tilmelding til elselskab samt godkendelse af anlægget til Energistyrelsen.

Du kan med fordel være omhyggelig med at beskrive alle punkter, når du henvender dig til et firma med ønske om at få tilbud på opgaven.

FAQ

Hvor mange solceller skal jeg have på taget?

Det er dit gennemsnitlige forbrugsmønster af strøm i husstanden, der skal afgøre, hvor mange solceller, der skal monteres på dit tag. Du skal regne ud, hvor mange kW strøm, der anvendes i boligen hver måned og på årsbasis og finde et solcelleanlæg, der kapacitetsmæssigt matcher dette forbrug. 

Hvilke tagsolceller er de bedste?

De bedste solceller er de nyeste på markedet. Teknologien på området forbedres, så solcellers effektivitet forhøjes, og du kan få størst muligt udbytte med den grønne løsning. 

Hvad er pris på solceller til taget? 

Det er individuelt, hvad pris på solcelletag koster. Løsningen afhænger af type af solcelleanlæg, antal moduler, opgavens kompleksitet, og hvor mange arbejdstimer der skal bruges på montering. Opgaven vil cirka ligge på 70.000-120.000 kroner for køb og montering af solceller til et helårshus med 4 beboere.