Solcelleanlæg er en fantastisk opfindelse, der laver strøm ved hjælp af solens lys. Solen er på samme tid en gratis og uudtømmelig energikilde, og når du skaber strøm ved hjælp af solenergi, tærer du ikke på miljøet og planeten.
Solcelleanlæg til private lige så vel som erhverv er blevet et hit de seneste år. Men da det er en større investering med et anlæg, anbefaler vi, at du bruger lidt tid på at læse guiden her, hvor du kan blive klogere på, hvad du skal være særligt opmærksom på inden du investerer i et solcelleanlæg, og når det skal installeres.
Hvordan virker et solcelleanlæg?
Solceller fungerer ved, at de energipartikler, der findes i sollys rammer solcellens elektroner. Når det sker, får elektronerne overført energi, hvilket tvinger dem til at bryde ud af deres normale position. Det gør, at de kun kan bevæge sig i en retning. Resultatet er ensrettet, elektrisk strøm.
Solcellerne bliver aktiveret af solen lys, og altså ikke solstrålerne. Det er en rigtig god ting, fordi det betyder, at cellerne stadigvæk producerer noget strøm, selvom solen ikke skinner.
Sådan bruges strømmen fra solcellerne
Styrken på den strøm, der kommer ud af solcellerne afhænger af solcelleanlæggets størrelse og naturligvis intensiteten og kraften af solen, hvilke svinger fra dag til dag.
De fleste solcelleanlæg er tilkoblet et offentligt el-net, og for, at du kan bruge strømmen fra solcellerne i elnettet og i dine stikkontakter, skal der finde en omdannelsesproces sted. Strømmen fra solcellerne er nemlig jævnstrøm, men for at du kan bruge den, skal den være vekselstrøm.
Omdannelsen fra jævnstrøm til vekselstrøm sker ved brug af en såkaldt net-inverter, som du sætter på din boligs el-måler. Herfra løber strømmen ud til bygningens stikkontakter sammen med strømmen fra dit elselskab.
Inden du investerer i et solcelleanlæg
Det er en større investering at gå ud og købe et solcelleanlæg, uanset om det er til privat brug eller i forbindelse med en virksomhed. Det er derfor en god idé at gøre sig en række overvejelser inden et eventuelt køb. Læs med i det følgende for at blive klogere på, hvad du skal være opmærksom på og hvad, du med fordel kan tjekke efter, inden du kaster dig ud i købet af et solcelleanlæg.
Har du brug for strøm midt på dagen?
Et solcelleanlæg laver simpelthen mest strøm, når solen skinner mest, og det er i løbet af sommeren og midt på dagen. For at få det maksimale udbytte af dit solcelleanlæg, kan du derfor med fordel overveje, om du har brug for strøm i den periode.
Du får nemlig allerstørst glæde af dit solcelleanlæg, hvis du har brug for strømmen i de perioder, hvor solcellerne producerer mest strøm. Du får det største udbytte ved at bruge strømmen mens anlægget laver den.
Hvis du altid kommer sent hjem om aftenen, og tager tidligt afsted om morgenen, og i øvrigt er i sommerhus det meste af sommerperioden, kan der altså være risiko for, at du ikke får det fulde udbytte af dit anlæg. Hav derfor det med i dine overvejelser, inden du investerer i et solcelleanlæg.
Hav styr på reglerne
Det er altid en god idé at tage fat i din kommune, inden du køber et solcelleanlæg til privat brug såvel som til erhverv. De kan give dig et indblik i eventuelle fredninger og lokalplaner, som dit solcelleanlæg eventuelt kunne have indflydelse på.
De fleste kommuner har derudover et regelsæt for, hvor solcelleanlæg må placeres for at værne om kommunens æstetiske udtryk. Tjek derfor altid efter med din lokale kommune, og undersøg også gerne Bygningsreglementets regler for placering af solceller. Det er i sær relevant ift. naboer mm.
Kan dit tag bære et solcelleanlæg?
Når du får en installatør ud for at installere dit solcelleanlæg, kan du få hjælp til at tjekke, om din tagkonstruktion vil kunne bære et solcelleanlæg, om det er stort noget til det antal solceller, du ønsker.
Hvis installatøren vurderer, at dit tag ikke vil være i stand til at bære et solcelleanlæg, er det muligt at lave en ny konstruktion til taget, der vil give det bedre støtte og gøre det i stand til at bære mere. Men her kan der være tale om en større investering, og du skal derfor gøre dig klart på forhånd, om det er det værd.
Det er også vigtigt, at der ikke er mulighed for, at der kan samle sig meget sne under solcelleanlægget på taget. Det kan nemlig have negative konsekvenser for dit tag, der i værste fald kan risikere at briste under vægten.
Du kan også sagtens få placeret dine solceller på husets facade eller via stativer, der bliver sat i jorden.
Placering af solcelleanlæg
Størrelsen på dit solcelleanlæg afhænger af, hvor meget strøm, du gerne vil have, at de skal producere, og hvor stor en del af dit forbrug, der skal være fra solenergi – og naturligvis, hvor meget plads, du har til rådighed. Til enfamiliehuse vil et klassisk solcelleanlæg være på omkring 6 kW og fylde alt mellem 15-40 m2.
Du får mest ud af dit solcelleanlæg, hvis placeringen er sydvendt med en 40-45 graders hældning. Det er en god idé at tænke over placeringen ift., hvor solen står på himlen, når du har størst behov for strøm. Hvis du for eksempel regner med at have det største forbrug om aftenen frem for midt på dagen, er det en god idé at placere anlægget mere vestvendt end sydvendt.
Husk naboerne
Du bør også skænke dine naboer en tanke, når du får installeret et solcelleanlæg. Selvom, at solcelleanlæg faktisk giver mindre genskær end vinduer, kan naboer alligevel godt blive generet af genskinnet fra solcellerne. For at være helt på den sikre side, kan du sørge for at anskaffe dig et solcelleanlæg med en nubret overflade, der mindsker genskæret.
Pris på solcelleanlæg
Når du køber et solcelleanlæg vil det typisk være en pakkeløsning, hvor både solcellerne, monteringen og installationen er inkluderet. Solcelleanlæg priser afhænger både af størrelsen på anlægget, kvaliteten af solcelleanlægget og hvad montøren tager for at montere.
Det er forholdsvist ligetil at finde et godt solcelleanlæg tilbud, så det er altid en god idé at du orienterer dig hos forskellige installatører, og undersøger markedet for forskellige tilbud på solcelleanlæg og dertilhørende montering.
Vælg en installatør med omhu
Når du skal have monteret dit solcelleanlæg, bør du sikre dig, at du bruger en installatør, der er godkendt til installation af vedvarende energi såsom solenergi. Energistyrelsens såkaldte VE-godkendelse betyder nemlig, at installatøren har særligt godkendte kompetencer til at installere vedvarende energianlæg.
Installatører kan blive godkendt inden for en eller flere VE-teknologier, så sørg for, at du finder en, der er specifikt godkendt til at installere solceller.
Beregninger for dit solcelleanlæg
Hvis du henter flere tilbud fra forskellige installatører, så husk at eftertjekke beregningerne, der ligger til grund for din endelige pris. Det kan nemlig være ganske udfordrende at fastsætte prisen for sit elforbrug, som man sjældent har et totalt overblik over.
Beregningerne for, hvor meget af solenergien, der kan bruges og dermed sælges til dig, kan derfor være svære at få til at ramme dit forbrug helt præcist. En god tommelfingerregel er at vælge et solcelleanlæg, der maksimalt dækker 30 % af dit årlige forbrug, hvis du vil være helt sikker på, at du ikke spilder for meget af den solproducerede strøm.
Tjek kontrakten efter i sømmene
Installatøren vil som regel have en kontrakt med for dit solcelleanlæg. Det er en rigtig god idé at tjekke den grundigt efter. Først og fremmest er det essentielt, at du sikrer dig mod skader på dit tag fra solcelleanlægget. Det skal derfor være omfattet i kontrakten.
Tjek også gerne efter, om der er nogle forbehold i kontrakten. Er der noget, der ikke er inkluderet, og kan du i så fald leve med det? Et vigtigt punkt er for eksempel, hvad konsekvensen af eventuelle forsinkelser er.
Sådan foregår installationen
Når du har fundet en godkendt installatør, har styr på kontrakten og har fundet det perfekte solcelleanlæg til din bolig, er det bare at få det installeret. Det foregår som regel i via følgende trin:
- Hvis du vælger at placere anlægget på dit tag, vil installatøren montere solcellerne på skinner på dit tag. Vælger du at have anlægget placeret på husets facade eller jorden, bliver det opsat på et stativ eller ballastkasser.
- Det næste, installatøren gør, er, at placere inverteren et sikkert og ventileret sted i nærheden af solcellerne. Optimalt vil den blive placeret indenfor, men i nogle tilfælde kan man også få invertere, der er designet til udendørs brug.
- Sidste skridt er din elmåler, der skal udskiftes, hvis den er gammel og uddateret. Dit netselskab afgør, hvilken slags elmåler du skal have tilsluttet dit solcelleanlæg, og i nogle tilfælde kan der medfølge et gebyr.
- Når solcelleanlægget er opsat, er det bare at få det tilsluttet elnettet af en godkendt elinstallatør.
Tjekliste: Få mest muligt ud af dit solcelleanlæg
Da et solcelleanlæg er en større investering, kan du med fordel sørge for at maksimere udbyttet af anlægget. Det er der et par tiltag, du kan tage for at sikre dig:
- Sørg for, at solcellerne og inverteren er placeret et skyggefrit og godt ventileret sted.
- Undersøg taget for eventuelle skader indvendigt, der kan være forårsaget af monteringen.
- Husk at indmelde din produktion af el til SKAT. Selvom selve elforbruget er skattefrit, skal du betale skat, hvis du eventuelt videresælger el til nettet for mere end 7.000 kr. om året.
- Oplys dit forsikringsselskab om dit solcelleanlæg, og få eventuelt en elskadeforsikring, hvis du ikke allerede har det.
- Sikkerhedsstyrelsens tjekliste er derudover god til at tjekke, om dit anlæg er installeret korrekt, og om alt er som det skal være.
FAQ
Kan solceller betale sig?
Hvis du har et stort nok forbrug, kan det sagtens betale sig at investere i et solcelleanlæg. Det er dog en god idé at overveje, om du regner med at blive boende i huset længe nok til, at du har tjent udgifterne til anlægget hjem igen. I mange tilfælde øger et solcelleanlæg også værdien af din bolig.
Kan solceller betale sig i sammenhæng med en varmepumpe?
Du kan sagtens bruge et solcelleanlæg sammen med en varmepumpe, der med de rette beregninger kan ende med at fungere på 100% solenergi. Solceller går rigtig godt til husstande, hvor strømmen bliver produceret elektrisk, som det er tilfældet med varmepumper.
Er et solcelleanlæg relevant for mig?
I grove træk, kan man sige, at det kræver et forholdsvist stort elforbrug, før det kan betale sig med et solcelleanlæg. Derudover skal du helst have mulighed for at bruge den producerede strøm i dagtimerne, hvor der bliver lavet mest strøm.
Kan jeg lade min elbil med solceller?
Med et solcelleanlæg derhjemme kan du også lade din elbil med solens lys. Ladestanderen tilkobles solcelleanlægget via husets elmåler, og så er der strøm til din elbil!
Hvor stort et solcelleanlæg må jeg sætte op privat?
Energistyrelsen har fastsat, at du som privat ikke må producere mere en 6 kW til det offentlige elnet. Rådfør dig med din kommune for at høre om eventuelle regler og restriktioner i dit lokalområde for størrelsen på solcelleanlæg og opføringen af dem.
Kan man få refusion, når man har solceller?
Du kan desværre ikke få tilbagebetalt den strøm, du producerer gennem dit solcelleanlæg. Heller ikke selvom, du bruger den til at oplade din elbil. Til gengæld optimerer solcellerne udnyttelsen af din strøm.
Hvor længe holder et solcelleanlæg?
Levetiden af et solcelleanlæg afhænger af en række forskellige faktorer. Først og fremmest kvaliteten, der kan svinge meget. Inverteren vil som oftest ikke holde lige så lang tid som selve anlægget. Den vil normalt skulle skiftes omkring hver 10. år.