Solcelleanlæg til sommerhus

Skal udgiften til strøm i sommerhuset sættes betragteligt ned, skal du overveje at få et solcelleanlæg. Det er en stor fordel for dig som forbruger, at der er producenter verden over, der designer og fremstiller solcellepaneler. Det er med til at skabe konkurrence på området, og det giver dig gode valgmuligheder, så du kan få det bedste anlæg med solceller, der matcher dit gennemsnitlige strømforbrug i sommerhuset.

Herunder kan du læse mere om, hvilket anlæg med solceller du skal vælge. Og du får gode råd til montering og installation, så du får mest valuta for din energiinvestering. 

Værd at vide om de bedste solcelleanlæg til sommerhus

Det har stor betydning for din økonomi i fremtiden, at du er omhyggelig med at vælge det bedste anlæg med solceller. De nyeste solcellepaneler er dem, der er designet med størst energieffektivitet. Selvom de nyeste anlæg ligger højere i pris end ældre solcellepaneler, kan køb af de mest moderne solceller svare sig på de lange bane. 

Du kan forvente, at dit solcelleanlæg til sommerhuset har en levetid på 20-25 år, når du køber en af de nyeste løsninger.

Før du køber dit anlæg, skal du sætte dig ind i, hvor stort dit elforbrug er i sommerhuset. Når du har kendskab til dette, kan du udvælge de anlæg, som størrelses- og kapacitetsmæssigt modsvarer dine behov for at producere strøm. 

Pris på solceller til sommerhus

Uanset om det er i sommerhuset eller helårsboligen, du har tænkt dig at montere solceller, har pris stor betydning for din beslutning. Du skal anse købet af den grønne energiløsning som en investering, der på sigt betaler sig tilbage. Allerede samme år som dit anlæg med solceller er blevet monteret i sommerhuset, vil du kunne se de økonomiske fordele på din udgift til el. Et anlæg med solcellepaneler kan i gennemsnit reducere din el-udgifter med omkring 85%.

Der er flere faktorer, der spiller ind på prisen på dine solceller – herunder:

  • Størrelse på anlæg
  • Med eller uden batteri
  • Kvalitet
  • Behov for supplerende underlag under anlæg

Som tommelfingerregel kan du gå ud fra, et en anlæg med solceller til et gennemsnitligt sommerhus ligger på 90.000-120.000 kroner (med batteri). Vælger du en løsning uden batteri, og hvor anlægget kobles til elnettet, vil prisen være lavere.

Så mange solceller må du sætte op ved dit sommerhus

Du skal have styr på både tekniske og praktiske forhold, når du køber solcelleanlæg til sommerhus. Det gælder blandt andet i forhold til, hvor mange solceller der må installeres på grunden. 

I Danmark findes der ikke begrænsninger på, hvor mange solcellepaneler der må monteres på hverken helårsbolig eller sommerhus. Tidligere, da solceller begyndte at komme på markedet og blive tilgængelige for private at købe, kunne der fås tilskud til investeringen. Her var der en begrænsning på 6 kW for at få tilskud. 

Denne begrænsning findes ikke længere. Som privatperson har du frihed til at finde det størrelse solcelleanlæg, som passer til dine elektricitetsbehov i sommerhuset. Hvor mange solcellepaneler du skal købe, er et spørgsmål om dit gennemsnitlige forbrugsmønster i forhold til strøm. 

Placering af solcelleanlæg på sommerhus

Udover kvaliteten af din løsning med solcelleanlæg til sommerhus er placeringen af anlægget ét af de vigtigste parametre, når du vil have størst udbytte af investeringen. Panelerne med solceller skal placeres på dét sted på din sommerhusgrund eller på huset, hvor de i mest muligt omfang rammes af solens stråler.

Det mest optimale er at montere anlægget stik syd, og hvor panelerne har en hældning på 40 grader. 

Det er en god idé at alliere dig med en uddannet solcellemontør, der er udlært i at installere panelerne med den rette teknik og på den bedste placering. Vedkommende har styr på både teknik og placering, så du slipper for det tekniske og fysiske arbejde.

Sådan fungerer solceller

En solcelle består af en aluminiumsramme i kanten, anti-refleksivt glas, et lag af EVA- film, siliciumceller, en stabiliserende bagplade og en såkaldt „junction‟ box. EVA er meget tynd og gennemsigtig film, hvis opgave er at sikre, at alle lag i et solcellepanel holdes sammen.  

Den færdiglavede solcelle kan lave strøm fra solens energi, hvilket sker, når den øverste plade med siliciumceller rammes af elektromagnetisk lys. Den særlige ved silicium er, at denne komponent er en halvleder. Det vil sige, at elektronerne kun er i stand til at bevæge sig 1 vej. Elektronerne bevæger sig fra det øverste lag til det nederste i et solcellepanel, hvor der er hhv. mange elektroner og underskud af elektroner. Det er denne aktivitet, der laver strøm.

Montering af solceller til batteri eller elnet?

I forbindelse med monteringen skal du træffe beslutning om, hvorvidt dine solceller skal kobles til elnettet, eller om de skal forbindes til et batteri. Der er fordele og ulemper ved begge løsning. Det er primært i helårsboliger med solcelleanlæg, at det kan svare sig at bruge et batteri, der kan opsamle dén mængde strøm, som ikke bruges i husstanden. Strømmen kan lagres og anvendes på de tidspunkter, hvor der er mørkt, eller hvor strømforbruger er højere end gennemsnittet. 

Det koster en ekstra investering at købe et batteri. Vælger du at koble dit solcelleanlæg i sommerhuset til elnettet, kan du sælges overskydende strøm, du ikke selv når at få anvende. Denne indtægt skal du betale skat af. Har du behov for ekstra strøm, kan du købe det via elnettet.

FAQ

Hvilket solcelleanlæg til sommerhuset skal jeg vælge?

Du skal starte med at finde ud af, hvor meget strøm (hvor mange kW) der gennemsnitligt bruges i sommerhuset. Denne information hjælper dig med at finde frem til, hvor mange solcellepaneler du skal have til boligen.

Hvad koster solcelleanlæg til sommerhus?

I sommerhuset bruges der mindre strøm sammenlignet med et helårshus. Derfor kan du i mange tilfælde nøjes med at købe et lille solcelleanlæg. Du skal forvente en udgift på omkring 70.000-100.000 inklusive montering af fagprofessionel.

Hvor skal mit anlæg monteres ved sommerhuset?

Dit anlæg med solceller skal placeres dér, hvor panelerne mest kan rammes af solens stråler. Langt de fleste paneler monteres på tag. Der kan være behov for at understøtte panelerne på taget med et ekstra underlag.